Verhaal
Nooit meer oorlog. Na een bezoek aan het openluchtmuseum Atlantikwall is dat meer dan ooit duidelijk. Zestig constructies, met elkaar verbonden door twee kilometer open en onderaardse gangen, liggen er als stille getuigen van de gruwel van de oorlog.

Observatieposten, geschutsbeddingen en bunkers laten je de sfeer van toen aan den lijve ondervinden. Geschut en ontploffende bommen zijn niet veraf.

Het museum evoceert het leven van de manschappen.

Batterij Aachen is de enige resterende getuige van de Duitse kustverdediging uit de Eerste Wereldoorlog. Batterij Saltzwedel neu werd gebouwd door de Duitse Kriegsmarine en moest instaan voort de verdediging van de Oostendse haven. Andere bunkers werden gebouwd door de genietroepen (Pioniere) of hadden een functie in de verdediging van de luchthaven.

5696198572_22c960def0_b

Rond de Enigma codeermachine staan een admiraal en een stafofficier. De codeermachine zette berichten om in code en ontcijferde gecodeerde berichten. De Britse contraspionage slaagde erin de code te breken. Het was één van de best bewaarde geheimen uit de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek eindigt bij de tweede Canadese Infanterie Divisie, die in september 1944 onze kust bevrijdde.